Nyårskaramell år 2019

Oj oj hörreni, 2019, du har då överraskat. Det är roligare att se året som varit i bilder men det största som har hänt är att vi har flyttat och att det där graviditetstestet jag tog dagen innan vår Norgetur med hojarna i somras visade positivt och vi nu väntar med spänning inför nästkommande år när vi äntligen får träffa vår lilla tjej! 
 
(null)
Nya bostaden där vi flyttade in i maj och trivs så oerhört bra!
(null)
Firade våra 25 års-dagar (ca 1 år efter, bättre sent än aldirg) med en välbehövlig helg med spa på yasuragi.
(null)
Körde min första mc-premiär, som jag alltid tittade på från vår gård varje påsk och alltid velat åka med.
(null)
 
(null)
Åkte till New York med det här gänget.
(null)
 
(null)
Hann även med London för första gången på grund av flygstrejk.
(null)
Var iväg på handkurs i en vecka. Intensiv men lärorik vecka.
(null)
Firade student, och kände mig gammal när vi gick ut med dom på kvällen haha.
(null)
 
(null)
Babyshower för bästa Sara!
(null)
Firade en härlig midsommar med gänget här under.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Byggde en Walk-in closet (ja men hallå drömmen från barnsben) i vårt nya hem!
(null)
(null)
Var på knixkurs för att lära oss kurvtagning bättre. Läskigt i början men blev roligare ju längre tid vi var där.
(null)
27/7 tog vi ett graviditetestest och fick veta att hela vårt liv nu skulle ändras.
(null)
Åkte på vår efterlängtade Norgetur med hojarna, Trollstigen och Norge, rekommenderas starkt!
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Hade semester och träffade kusinvitamin med respektive, träffade vänner och hade det gött i stugan.
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Magen började växa!
(null)
Var på The final Fuck - Mia Skäringers show som jag fick i present av bästa Pillan!
 
Har också varit på julbord vår härliga tradition som man nog ändå får kalla det nu med våra vänner här i stockholm och firat jul och allt det jag skrev om i tidigare inlägg. Men något jag märkte nu när jag gick igenom mina bilder är att jag varit dålig på att ta bilder i år, det får det bli ändring på inför nästa år. Det får sammanfatta detta härliga år, 2019, du har varit bra, men 2020 du är välkommen med allt som ska hända.
 
GOTT NYTT ÅR PÅ ER!
 
 
 
 
 

V. 28 (27+4)

(null)
 
Bebis: Jag ligger i hårdträning med mina viktiga funktioner som att blinka, hosta, suga, hicka och kanske viktigast av allt - andas. Jag börjar vid den här tiden sakta inta rätt position inför förlossningen, det vill säga med huvudet ner. Men än finns det gott om plats och jag fortsätter göra många kullerbyttor. Så om jag inte ligger som jag ska är det ingen fara, det finns fortfarande tid kvar.  Om jag är en flicka är blygdläpparna fortfarande små och täcker inte klitoris än, men under de sista veckorna växer de samman allt mer. Om jag är en pojke sjunker testiklarna nu ner i pungen. Mina lungor är så pass utvecklade att de klarar av att andas luft om jag skulle födas för tidigt, men med viss hjälp med andningen skulle trots allt ändå behövas.
 
Jag: Din mage blir allt större, men storleken skiljer sig åt mellan olika kvinnor. Magens storlek beror på barnets tillväxt, din kroppsbyggnad och kroppsform, din längd och vikt, eventuella tidigare graviditeter, samt på hur mycket vätska din kropp lagrar. Det är alltså ingen idé att du jämför din mage med någon annans och inte heller med din egen, om du har varit gravid förut. Den stora magen gör att det ibland trycker upp mot revben och lungor, vilket innebär att du kanske känner en smärta ner mor ljumskarna och bak mot ländryggen.  Livmodern och barnet växer nu så det knakar och det drar i ligamenten som livmodern "hänger" i. I ländryggen påverkas fogar och muskler av tyngden från livmodern och bebisen. Lyssna på kroppens signaler, tänk på din hållning och använd magmusklerna för att räta upp ryggen.
 
Mina upplevelser: Den här veckan har varit bra, jag har mått bra, vi har firat jul och allt därtill. Tycker det har varit lite jobbigt att inte få äta allt på julbordet, men det kommer fler jular. Maten måste jag säga har varit jobbigare än jag trodde, det tar upp mycktet av min tankeverksamhet i form av att jag hela tiden undrar om jag kan äta dittan och dattan, förut åt man ju på allt man tyckte var gott. Men, det är som allt annat under en kort period så det jag kommer kunna äta på vad jag vill om inte lång framtid. Vi har börjat förbereda lillans rum vilket gör allt lite mer verkligt. Jag monterade ihop spjälsängen och hängde upp gardiner här om dagen och bara att gå in i rummet och titta på det gör allt mer verkligt. Annars rör hon på sig ordentligt där inne och har börjat ta i så det syns mer och mer utanpå magen. Men så fort jag säger åt någon att känna så slutar hon haha.

Jul 2019

Dagen innan nyår och ett nytt decennium, är inte det galet!? Men först har vi ju faktiskt haft jul och det firades hemma i Värmland med familj och släkt. Vi skar ner lite på flängandet i juldagarna vilket var mycket skönt, men vi hann ändå träffa många! För om jag ska vara ärlig har jul blivit mer jobbigt med åren just för att vi får flänga så mycket hit och dit och vi ska hinna träffa alla för annars kan det bli lite småsura miner och katterna ska med osv. Men i år kändes det som vi fick till allting på en lagom nivå. Nästa år däremot kommer vi nog inte röra oss ur fläcken. Men vi hann iaf träffa både farmor, farfar och undevallsklanen med nya tillskottet Elna, min äldsta kusin har nyligen fått en liten tjej. Sen körde vi på uppesittarkväll hos Niklas äldsta plastbror med sambo och deras nytillskott som också är en liten tjej, mycket barn runt oss nu vilket jag gillar!  Jul firade vi hos Niklas pappa med alla där och sen åkte vi hem till mamma och pappa och tog en lugn kväll. Sen 25:e firade vi med min familj som blivit tradition, mest för att vi ska få ihop familjen. 

Jag hann även träffa mina underbara tjejer Olivia, Linda, Jossan och Fillan, som jag träffar alldeles för sällan, när vi i år igen fick ihop oss för lite julmys med mat och julklappsspel. Det om något laddar upp min energi. Jag hade inte heller träffat Linda sedan i somras när hon inte visste om att jag var gravid så det blev ett känslosamt möte när hon fick hälsa på lilltjejen där inne!

Vi åkte däremot hem i lördags och har några dagar ledigt till här hemma innan jobb drar igång igen. Jag tänkte försöka sammanfatta året som varit mycket speciellt på många sätt i bilder här i ett annat inlägg. 

Men summan av detta inlägg är att vi hade en väldigt fin jul, saknades dock snö!

(null)

(null)

(null)

(null)
Det bästa av allt är att få dela den här gravidupplevelsen med min fina väl Olivia som också är gravid en vecka före mig! Så bra att ha någon att bolla med när det gäller vad som händer i kroppen fysiskt och psykiskt!

V.27 (26+1)

(null)
Bebis: Tarmarna har mognat och skulle nu klara av att ta emot modersmjölk. Mina smakkörtlar har också utvecklats och jag kan känna av vad mamma äter eftersom smaken på fostervattnet förändras beroende på vad hon stoppar i sig. Min koordinationsförmåga har förbättrats och jag kan få tag på mina fötter och föra mina händer till munnen.  Jag lägger på mig allt mer underhudsfett, men huden är inte helt utfylld än. Mina ögonfransar har blivit långa och musklerna i armar och ben är betydligt starkare. Om jag skulle födas nu har jag goda chanser att överleva. Men varje vecka gör stor skillnad så jag stannar gärna kvar lite till här inne i den trygga magen.
 
Jag: Motion förbättrar konditionen och ökar ditt välbefinnande. Du behöver inte träna hårt, en daglig cykeltur eller promenad kan räcka. En del kvinnor drabbas av åderbråck, slingrande eller knutformiga utvidgningar av blodådrorna som kan uppstå på benen, i underlivet eller i ändtarmen (hemorrojder). Åderbråcken brukar försvinna efter förlossningen. Kanske upplever du också smärta eller domningskänslor i händerna. Detta kallas Karpaltunnelsyndrom och beror på att allt mer vätska samlas i vävnaderna, vilket skapar ett tryck kring nerver och senor. Det kan vara obehagligt och gör att fingrarna domnar. Det är ofta värst på morgonen, under dagen när du rör på händerna mer blir cirkulation bättre och besvären avtar.
 
Mina upplevelser: Ja jag åkte ju på influensan den här veckan som var, jag som trodde jag skulle klara mig när jag tagit vaccin och allt, men det hann inte göra sitt. Sen hade jag ju sänkt immunförsvar sedan förra omgången med förkylning så vaccinet kanske triggade ngt. Ja så det här med motion som står här ovan har det inte blivit mycket med. Jag har legat totalt däckad hela veckan. Karpaltunnelbesvär och så har jag inte känt av, hoppas jag slipper det. Det har varit lite oro kring att lilltjejen ska må bra nu när jag haft influensan för det vill man ju inte ha som gravid, och jag har tänkt extramycket på att hon har rört sig och hållt igång där inne vilket hon har. Väldigt mycket rörelser vilket varit skönt. 

V. 26 (25+1)

(null)
 
Bebis: Nu kan jag öppna mina ögon! Näthinnan har utvecklats och gör att jag kan reagera på ljus och mörker och jag kan även börja se, dock är sikten ganska begränsad. Ögat är inte helt färdigutvecklat och ögonfärgen är det som blir färdigt sist. Det kan ta upp till sex månader efter födseln tills ni helt säkert kan säga vilken färg mina ögon har.  Mina balansorgan har utvecklats och jag uppfattar vad som är upp och ner. Jag kan också känna igen rösterna från mina föräldrar och jag reagerar när de pratar.
 
Jag: Kroppen börjar nu lagra fettvävnad runt höfterna och brösten blir större. Den ökade fettvävnaden medför ibland hudbristningar, orsaken är att huden tänjs ut i dessa områden. Hudbristningarna försvinner inte helt efter förlossningen men bleknar.  Dina händer och fötter svullnar lätt och det kan samlas vätska i benen. Skaffa (och använd!) stödstrumpor, det är ett effektivt sätt att minska besvären. Kramp i vaderna är också vanligt och kan störa din nattsömn. Får du kramp kan du vinkla foten skarpt uppåt, eller stretcha ut vaden som när du tränar, då brukar krampen släppa. Vid stora besvär med kramp kan du eventuellt prova att ta lite extra magnesiumvitaminer, men rådgör först med din barnmorska.
 
Mina upplevelser: Det som står om att fötter och händer kan svullna tänkte jag att det är lugnt för mig, jag har inte känt något sånt..och så sväller fötterna och händerna igår när jag satt på konsert haha. Min kropp följer hur veckorna beskrivs. Annars mår jag bra, veckan som varit nu har jag inte behövt ta mina tabletter mot illamåendet vilket har varit fantastiskt. Jag tog influensavaccin i onsdags då jag blivit rådd av både min barnmorska och 1177 att göra det efter min elaka förkylning, så nu ska jag väl klara mig från det iaf. Jag känner hur hennes rörelser blir starkare och starkare där inne vilket är häftigt. Det är dock fortfarande svårt att förstå att det är en liten minimänniska där inne.

V.25 (24+2)

(null)
 
Bebis: De flesta barn får hicka i livmodern, kanske på grund av att diafragman ännu inte är helt utvecklad. Hicka är helt ofarligt och inget att oroa sig för.  Mina kapillärer, alltså de tunna blodkärl som ligger precis under huden, börjar nu att bildas och skapar en rosa hudton. Även blodkärlen i lungorna bildas. Mina näsborrar, som hittills har varit igentäppta, är nu öppna och jag har börjat träna på att andas. Det finns förstås inget syre här inne, men jag tränar på andningen med hjälp av fostervattnet.
 
Jag: Troligen känner du bebisens rörelser nu. Skulle du inte göra det, eller om du upplever att den rör sig väldigt lite, ta kontakt med din barnmorska eller sjukhuset. Det kan vara skönt att veta att ett barn som föds i denna vecka har möjlighet att överleva med hjälp av neonatal vård, dock hoppas vi att bebisen får stanna i magen ett tag till.  Någon gång mellan vecka 24-29 görs en rutinmässig diabeteskontroll på MVC. En till tre procent av alla blivande mammor drabbas av så kallad graviditetsdiabetes. Har man ärftliga anlag är risken något högre. Om du drabbas av diabetes under din graviditet brukar den oftast försvinna igen efter förlossningen.
 
Mina upplevelser: Jag har varit fortsatt sjuk en vecka till så har inte gjort så mycket utan mest legat i säng och soffa. Det jag nog känt som beskrivs här ovan är att hon haft hicka ibland då mer rytmiiska rörelser har känts av och rörelserna blir starkare och starkare när hon rör sig där inne. Magen växer också på bra och jag tycker mycket har hänt med storleken på kort tid nu. Jag har fått besked om att graviditetspenningen gick igenom också vilket betyder att jag kommer kunna gå från jobbet tidigare då jag har ett tungt jobb, vilket känns väldigt skönt!

1:a advent

Nu har jag blivit aktiv här, tycker jag själv då jag haft ett långt uppehåll här på bloggen. Men nu med allt nytt som händer vill jag dokumentera så mycket som går. Så det finns ett nytt inlägg om graviditeten och v. 24 under detta inlägg. Men idag vill jag mer bara kika in och säga att idag är det första advent! Om någon missat det haha. Och jag har varit så taggad inför det att få pynta med lite adventsljusstakar och så, brukar inte vara det men det är nog för att vi flyttat in i nytt boende och det är första vintern och advent här. Så det har jag orkat med att göra i helgen trots sjukdom. Vi storstädade och satte upp adventssljusstakar och stjärnor igår, och vad mycket lite ljus gör och att vi fick snö! Älskar när det ljuset kommer utifrån. 

Nu ska jag sova och känna efter imorgon om jag kan jobba eller inte, känner mig inte helt bra än, men det märks av imorgonbitti hur måendet är.

(null)

(null)

(null)

V. 24

(null)

 

Bebis: Lungorna är det organ som tar längst tid på sig att bli färdigt och än dröjer det ganska länge innan de är helt utvecklade. Men jag tränar mina lungor redan nu, bland annat genom att suga på tummen.  Jag är fortfarande rätt liten och min kropp är täckt av hår som hjälper mig att hålla värmen inne i magen. När jag föds kommer det mesta av håret att vara borta, men en del barn kan vara lite ludna i början. Mitt immunförsvar har börjat bildas i form av vita blodkroppar som bekämpar infektioner. Jag får även ta del av mammas antikroppar via moderkakan. Efter jag är född får jag ytterligare antikroppar via bröstmjölken, om mamma väljer att amma.

 

Jag: Fötterna svullnar, en besvärande halsbränna stör efter maten, bristningar uppstår, magen blir trög och läckage av urin när du skrattar/hostar eftersom bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut.  Kanske känner du dig allmänt förvirrad av allt som påverkar dig under graviditeten. Men mycket kan lindras ganska enkelt. Använd stödstrumpor och ha benen i högläge när det är möjligt. Undvik stark mat och ät inte för stora portioner. Drick mycket vatten, ät fiberrik mat, håll igång och rör på dig. Regelbunden motion är hälsosamt för både dig och barnet, det behöver inte vara mycket, en promenad om dagen kan vara tillräckligt. Gör knipövningar dagligen för att hålla tätt både under och efter din graviditet. Som en bonus kan knipövningar även ge ett skönare sexliv.

 

Mina upplevelser: Ja ni, ända sedan i tisdags har jag mått dåligt, åkt på någon förkylning som inte ger sig. Här märks det av att jag inte har samma immunförsvar när det är en liten bebbe i magen, en sån här förkylning hade jag blivit av med på 2 dagar kanske i vanliga fall, men nu har jag mått riktigt dåligt. i 5-6 dagar Men jag orkade mig iväg till MVC i fredags och vi fick lyssna på lilltjejens hjärtljud för första gången, så häftigt att höra, det tickar på snabbt där inne. Vi mätte magen där jag låg normalt och tog även vikt och jag har gått upp några kg ca 2-3 kg, gick ner lite i början när jag mådde så illa, men nu kommer det ikapp.


RSS 2.0