Babyshower 2020

Alltså igår..jag blev såå överraskad så jag började gråta! Av lycka vill tilläggas! Jag och Niklas skulle åka till Sara och Pontus för att käka lite på dagen och ev spela lite spel och bara mysa innan Niklas syster skulle komma till oss på kvällen..trodde jag. När vi nästan är framme vid  deras hus får jag syn på mamma! som står bakom en husvägg, och sen Malin och Fillan och dom ropar surprise! Haha där och då hade jag så svårt att få grepp om vilka som var där, hur kunde dom vara där, varför osv. Och tårarna bara kom när jag såg alla! Dom hade ordnat bästa babyshowern för mig och magen! Alltså dessa underbara människor jag har runt mig, jag är så lycklig över att vårt barn kommer få växa upp med dom runt omkring sig! Det var hur mycket gofika som helst, det var så otroligt fint pyntat, det var roliga lekar, och såå mycket fina presenter (alldeles för mycket) och att jag fick ha alla samlade under ett tak, både stockholmsvännerna, kristinehamnsvännerna och familj, det har aldrig hänt och jag mådde så bra av det! Men jag var i chock haha! Det släppte inte förrän dagen efter. Det var svårt att ta in vad som hände. Men verkligen så kul! Jag är så tacksam för Allt!!

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



V. 32 (31+1)

(null)
 
Bebis: Längd: 42 cm, vikt: 1800. Min hjärna utvecklas nu i väldig fart och jag kan bearbeta information, spåra ljus, och uppfatta signaler genom alla mina sinnen. Redan innan jag träffar min mamma vet jag vem hon är. Jag kan känna igen henne efter förlossningen, på rösten och på lukten, som jag redan nu förnimmer inifrån magen. Det är mest mamma jag hör, men alla som pratar mycket med mig kommer jag ihåg. Så jag uppmuntrar prat- och sångstunder med andra som kommer vara en viktig del av mitt liv. Det är kul att lära känna varandra bättre redan nu!
 
Jag: Magen fortsätter växa och har snart nått sin högsta punkt, ungefär 12 cm ovanför din navel. Det gör att dina organ trycks åt sidan och dina lungor får mindre plats. Du kanske upplever att det är svårt att dra djupa andetag eller att du fått mer halsbränna. Många kvinnor får nu återigen besvär med illamående. Den här symptomen beror på att barnet tar mer plats och att tarmarna blir hoptryckta. Prova att äta mindre portioner men oftare och köp magsyreneutraliserande läkemedel på apoteket, då brukar besvären minska. Men håll ut! Snart tar bebisen sig ner i bäckeningången. Då skapas mer plats för dina organ och lungor igen och du kommer att må bättre.
 
Mina upplevelser: Nu ni, igår gjorde jag min sista arbetsdag på vääldigt lång tid och det känns faktiskt skönt! Har börjat få lite foglossning, lite ont och inte samma stabilitet i bäckenet, men det är helt överkomligt. Vi var på föräldrakurs igår också med mycket bra info tiden efter förlossningen, amning, anknytning osv. Och sen mätte vi magen och lyssnade på hjärtat och det slår på och magen växer och jag mår bra. Cravings tänkte jag på har jag inte nämnt på ett tag, men jag har bakelser/mjuka kakor nu som jag blir så införnaliskt sugen på ibland.
 

V. 31 (30+3)

(null)
 
Bebis: Mina organ är nästan helt färdiga nu. Det är lungorna som tar längst tid. Och så behöver jag lägga på mig mer hull. Magen börjar bli lite trång och kanske känner mamma att mina rörelser håller på att ändra karaktär. Från att ha varit kraftiga, som slag eller sparkar, är de nu mer svepande och dragande. Rörelsemönstret ska dock vara lika frekvent som tidigare. Om mamma tycker att det är lite för stilla inne i magen kan hon försöka få mig att svara genom att putta på magen, eller dricka ett stort glas kallt vatten, då brukar jag vakna till. Men skulle mamma uppleva att jag faktiskt rör mig mindre än vanligt ska hon prata med sin barnmorska eller vända sig till förlossningen för konsultation.  Om jag är mammas första barn är det ganska vanligt att huvudet redan nu fixerar sig ner i bäckenet. När det gör det kan bäckenet helt plötsligt kännas mer stabilt igen.  Ofta börjar mamma tycka att det känns ganska tugnt och jobbigt nu, och inte undra på, jag är ganska stor! Men fortfarande är det några veckor kvar så jag kan växa till mig lite mer innan det är dags att mötas.
 
Jag: Din mage är nu så stor att den påverkar din rörelseförmåga i nästan allt du gör. Det är svårare att böja sig ner, vända sig i sängen, eller att ta sig upp ur soffan. Din kropp har kanske också börjat reagera med sammandragningar när du tar i för mycket, det är ett tecken på att du bör ta det lite lugnare.  

 

Det går åt ungefär 20 procent mer syre för varje andetag och mer koldioxid behövs för att säkerställa rätt syrenivåer för dig och barnet. Lungorna får därför jobba hårdare, vilket kan göra dig anfådd och "pustig", så dra ner på tempot. Har du inte redan anmält dig till en förlossningsförberedande kurs är det hög tid att göra det nu.

 
Mina upplevelser: Jag har svårt att ta på mig strumpor och skor nu, det går men det börjar bli jobbigt haha, Niklas kommer få hjälpa mig framöver. Jag mår i övrigt rätt bra i kroppen. Kan uppleva någon ändring runt bäckenet emellanåt, är en känsla som inte går att beskriva. Hon rör sig mycket där inne men det är nu mer tryckande rörelser och igår var jag typ helt säker på att hon tryckte en fot rakt ut på magen, det var så hårt! Jag har nu bara 4 dagar kvar att jobba vilket känns så skönt! Så nu är nedräkningen påbörjad på riktigt. Cravings jag haft på senaste tiden är bakelser, alltså mjuka kakor! Helt galet vad sugen jag varit, och dricka! Varför får jag inte sug efter något nyttigt som morötter haha!
 
 
 

V. 30 (29+1)

(null)
 
Bebis: Mina fem sinnen; känsel, lukt, smak, hörsel och syn, är nu fullt utvecklade. Tidigare har lanugohåret varit en viktig komponent för värmereleringen i min kropp, men det börjar nu försvinna. Istället är det nu min hjärna och de nya fettcellerna som reglerar värmen. Benmärgen styr nu över produktionen av de röda blodkropparna som tidigare sköttes av levern. Skelettet fortsätter att hårdna och lungor, hjärna och muskler fortsätter successivt sin utveckling. Många barn har nu lagt sig till rätta inför förlossningen, medan andra fortfarande håller på som akrobater inne i magen.
 
Jag: Din växande mage gör att det blir allt svårare att hitta bekväma ställlningar. Kanske sover du dåligt, du behöver kissa oftare och sömnen blir ojämn och störd. Vissa menar att detta är en normal och viktig process för att du ska förbereda dig på livet med ett litet barn. Spädbarn sover ofta oroligt, vaknar och vill ha mat. Kanske är det kroppens sätt att vänja dig vid att vakna på natten och klara av det nya liv som kommer när ditt barn är fött.  I slutet av tredje trimestern kan tidiga graviditetssymptom komma tillbaka. En del kvinnor mår illa och blir väldigt trötta. Andra får nya besvär, till exempel foglossning som kan dyka upp precis i slutet hos vissa kvinnor. Ta det lugnt och försök slappna av när det känns tungt. Lyssna på din kropp och vila mycket!
 
Mina upplevelser: Det kom som ett brev på posten om att tidigare graviditetssymptom kan komma tillbaka..mitt illamående kom tillbaka såpass mycket att jag behövde spy igen på morgonen häromdagen, och det har varit såå skönt att inte må illa sedan v.24 typ. Men det är inte alls lika mycket som förut så hoppas det håller sig så här. Igår var vi på vår vanliga kontroll som vi går på varannan vecka och kollade blodsocker, mätte magen och lyssnade på lilltjejens hjärta vilket fortfarande är så häftigt och skönt att höra. Hon rör sig alltid så mycket när vi gör det här och sparkade barnmorskan ordentligt när hon skulle lyssna Haha. Allt såg bra ut och min mage var nu 27 cm och har alltså ökat 6 cm sedan förra tillfället, inte så konstigt att det börjar kännas tyngre framåt. Det är nu bara 10v! kvar till BF vilket är galet när jag tänker på det. Måste fixa mer grejer på till mig själv och bebben innan det är dags, men det hinns.

V. 29 (28+1)

(null)
 
Bebis: Min hjärna kan nu kontrollera andningen och kroppstemperatur och jag blir alltmer känslig för ljus, ljud, smaker och lukter. Anlagen för permanenta tänder formades tidigare, men nu utvecklas de i tandköttet. Håret som tidigare täckte min hud, det så kallade lanugohåret, håller på att försvinna. Jag är nu så stark att mina sparkar och rörelser kan ses och kännas utanpå magen. Ibland buktar det ut på märkliga ställen beroende på hur jag ligger. Jag har fått en dygnsrytm som mamma troligen börjar känna igen.  Jag är vaken och sparkar vid ungefär samma tider under dagen och jag tar igen mig och sover ungefär samma tid varje dygn. Mamma stör mig ibland och kollar läget när hon tycker att jag är för lugn, oftast svarar jag med en spark eller puff så att hon inte ska vara orolig. Men ibland orkar jag inte och sover vidare. Om mamma är orolig för att hon inte känner mig ska hon kontakta sin barnmorska eller sjukhuset, det är alltid bättre att dubbelkolla en extra gång. Inte minst för att hon ska känna sig lugnare.
 
Jag: Nu börjar den tredje och sista delen av din graviditet, trimester 3, och förlossningen närmar sig. Hög tid att anmäla sig till en förlossningsförberedande kurs, om du inte redan gjort det. Du kan till exempel gå en profylaxkurs där du tränar på avslappning och lär dig andningsteknik, något som kan underlätta förlossningen. Prata med din barnmorska och orientera dig på nätet om vilka kurser som finns och vad som kan tänkas passa just dig. Besöken på MVC blir nu mer regelbundna och du träffar barnmorskan varannan eller var tredje vecka. Hon kontrollerar att du och och barnet mår bra, ni följer tillväxten tillsammans och du får lyssna på din bebis hjärtslag.
 
Mina upplevelser: Att vi nu gått in i 3:e trimestern är helt galet. 70,7% av graviditeten är avklarad idag, hur galet låter inte det när man säger det, men vi längtar så efter vår tjej. Dock får hon gärna stanna där inne ett tag till och äta på sig, så så bråttom behöver hon inte ha. Jag önskar att jag kunde visa er hur min mage rör sig nu. Dom senaste dagarna har hon verkligen blivit stark. Ibland tar hon i så hela jag guppar till. Och man ser verkligen utanpå magen nu när hon bökar omkring, lillhjärtat. Så som det står här ovan så provar jag peta på henne emellanåt och det är som att hon svarar med "lägg av med det där" för hon puttar tillbaka så hårt haha. Jag tycker magen växer snabbare och snabbare nu också, det händer mycket vecka till vecka. Något jag insåg på jobbet nu i dagarna är att jag bara ska jobba 3 veckor till..3! Det är ju också galet, blir lite stressad. Men ska samtidigt bli skönt!
RSS 2.0