V.23

(null)
Bebis: Jag testar mina nya sinnen, sväljer fostervatten och tar med händerna på min kropp. Mitt pigment och min bukspottskörtel bildas under den här perioden. Bukspottskörteln producerar hormoner och insulin, vilket behövs för att ta hand om socker.  Min hud är fortfarande tunn och genomskinlig för mina fettlager hinner inte fyllas på eftersom jag växer så snabbt. Men snart kommer fettdepåerna ikapp och då ska jag lägga på mig vikt och bli fylligare. Det finns nu förutsättningar att överleva en eventuell för tidig födsel, men så här tidigt i graviditeten skulle det troligen innebära komplikationer. Så det är bäst om jag får stanna kvar här inne i magen ett tag till!

Jag: Vågen kanske börjar röra sig uppåt från och med nu, för de närmaste veckorna kommer barnet att fördubbla sin vikt. Det är viktigt att du äter en allsidig kost så att du får i dig mycket näring. Dina depåer behöver fyllas på kontinuerligt för att du ska orka. När du är gravid ska du inte banta eller gå på dieter, du och ditt barn behöver all näring ni kan få. Du blir hungrigare och vill gärna småäta, fyll kylskåpet och skafferiet med nyttiga grejer att ta till när suget sätter in. Det kan också hända att du helt tappar aptiten, då måste du trots det fylla på med små mellanmål så att ditt näringsförråd hålls intakt.  Din växande livmoder och barnets tyngd påverkar ligamenten och det kan orsaka smärta i sidan av magen. Det är inte farligt och går oftast över när du vilar.

Mina upplevelser: Jag mår ändå rätt bra nu, klarade mig till och med utan mina tabletter (mot illamåendet) i lördags. Nu har jag däremot märkt av än mer att när jag gjort något mer aktivt blir jag mer slut dagen efter och behöver mer återhämtningstid. I söndags sov jag två omgångar under förmiddagen. Nattsömnen är lite sisådär, olika från dag till dag, men vaknar mycket under natten pga obekvämt att sova. Craving skulle jag säga är att jag kan få dille på något jag ser någon äta och då måste jag ha, och om jag inte får blir jag sur, haha hormoner!  Min navel, eller mit hål i naveln håller på att försvinna haha, dröjer nog inte superlänge innan den ploppar ut.

V.22

(null)
 
Bebis: Jag har börjat hitta min egen dygnsrytm, men den stämmer inte alltid så väl in på mammas och många gånger rör jag mig ofta precis när hon ska vila. När mamma är igång och själv rör sig är det svårare för henne att känna mina eventuella rörelser och ibland somnar jag härinne, det är så skönt att bli vaggad till sömns när mamma är uppe och fixar och donar.  Mina njurar är nu tillräckligt utvecklade för att kunna ta över produktionen av fostervatten, som tidigare sköttes av moderkakan. Njurarna klarar också av att ta hand om en del avfallsprodukter, men den största delen går via moderkakan till mammas reningssystem.
 
Jag: Illamåendet har oftast avtagit, magen syns men har inte hunnit blir så stor att det begränsar dig i vardagen. Du kanske svettas lite mer än vanligt på grund av den extra blodmängden i kroppen och de extra kilon du bär på. Om bebisen har börjat röra på sig därinne kan det bli ganska rejäla sparkar upp mot dina revbenen och ner mot blygdbenet. Men känner du fortfarande inget behöver du inte oroa dig, det kan dröja lite till.
 
Mina upplevelser: Det här har varit en bra vecka, dock varit väldigt trött vissa dagar. Illamåendet har hållt sig i chack, någon morgon mer än en annan men det funkar. Jag tänker mer på att magen börjar synas nu och jag gillar det! Som den säger här ovan så är den inte för stor än, men har börjat känna mig lite klumpig i/ur bil och så. Inga direkta cravings, tyvärr haha, vill typ ha det. Eller jo förresten, oboy! Bästa som finns på morgonen! Jag känner henne varje dag nu vilket är supermysigt, och andra i min omgivning kan känna rörelser nu om dom håller på magen. 


V. 21

(null)
 
Bebis: Nu är alla organ bildade, men det kommer att ta många veckor innan de har mognat och börjar fungera. Fram tills nu har min lever och mjälte producerat alla blodceller men nu börjar även benmärgen bidra till produktionen. Jag kan höra och känna beröring och kanske har mamma märkt att jag rör mig här inne vid plötsliga och höga ljud, eller om hon knuffar på magen. Vi börjar kommunicera med varandra med rörelser och det stärker anknytningsprocessen. Vi lär känna varandra och börjar bygga upp en relation, långt innan vi träffas för första gången. Men var inte orolig om du inte kännt mig i magen ännu, detta beror lite på hur jag ligger därinne och vissa mammor känner ingenting förrän om några veckor. Det är inget att oroa dig för, men om du ändå är orolig är det såklart bra att du rådfrågar din barnmorska.
 
Jag: Den ökade blodmängden gör att du nu kan behöva järntillskott, beroende på hur mycket järn som finns lagrat i din kropp. Din barnmorska kommer att mäta ditt järnvärde och ge dig råd om vad du behöver. Järn ingår bland annat i hemoglobin som transporterar syre i blodet och i myoglobin som transporterar syre i musklerna. Fortsätt äta järnrik kost, som till exempel blodpudding, persilja, baljväxter och spenat och komplettera med järntabletter om din barnmorska anser att det behövs. Tänk också på att te, kaffe och mjölk försämrar järnupptaget.
 
Mina upplevlser: Jag har börjat känna vår lilla tös (om jag inte skrev det i förra inlägget så har vi fått reda på att det är en liten tjej där inne) mer och mer. Hon rör sig exra mycket när jag lägger mig ner, men jag har också känt henne när jag suttit vid datorn på jobbet. Niklas har också börjat kunna känna hennes rörelser vilket är så mysigt. Längtar tills det blir tydligare. Jag har inga tydliga cravings, har i mina omgångar vait sugen på pommes, och sött, men det var inget nytt. VIssa dagar har jag känt mig så trött efter jobbet och totalt däckat i soffan när jag kommit hem och börjat känna av ryggen lite när jag burit lite myckte en dag, men annars mår jag bra. Ja förutom morgonillamåendet, men även det börjar kännas lite bättre.
 
 

Gravid v.20

Hej allihopa nu var det sååå längesedan jag tittade in här! Men ni är några tappra själar som fortfarande kikar in. Sedan sist jag var inne här har det hänt mycket! Jag är som rubriken säger Gravid!! Iiiiii! Och är i v.20 nu vilket betyder att vi nu är halvvägs genom graviditeten..som är såå sjukt! Vissa dagar glömmer jag nästan bort att jag är gravid och andra dagar slår det till att japp..om några fjuttiga månader är vi 3, och det är så surrealistiskt!

Hur har jag mått då kanske ni undrar och hur fick vi reda på det och allting, eller så undrar ni inte men jag tänkte ge en uppdatering ändå. 

I somras hade jag och Niklas planerat en motorcykelresa till Norge. Dagarna innan vi skulle åka skulle jag fått min mens, men den kom aldrig. Jag tänkte att ja ja den är lite sen, det kan den vara men jag tar ett test för säkerhetsskull, eftersom vi skulle till Norge i flera dagar, för då kommer den komma. Jag tog testet och väntade dom där långa sekunderna/minutrarna och blev såå chockad när det stod "Gravid 2-3 veckor" på testet. Jag gick ut till Niklas och bara visade Niklas testet som inte alls förstod först haha! Jag kan säga att man inte kan förbereda sig på den känslan som uppstår i den stunden. Det var så mycket blandade känslor, glädje, rädsla för det nya, läskigt, fantastiskt. 

Men nu är vi i v. 20 och jag har mått illa sedan v. 4 vilket börjar bli krävande psykiskt. Har fått medicin mot illamåendet dock vilket gör det mycket bättre. Jag tänkte försöka göra en uppdatering varje vecka med lite bilder och uppdateringar. Så nu kör vi v. 19-20.

V. 19
(null)

V. 20
(null)

Barnet:
Barnet är nu ca 22 cm långt från huvud till fot och väger ca 225 g i början av veckan och ca 280 g i slutet. Barnet växer snabbt. Utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, smak och lukt - kommer nu.




RSS 2.0